Volby zápisu

Vážené studentky, vážení studenti,

předmět, na který jste se zapsali, se chystá zabývat propojením sportu a práva. Toto propojení má mnoho různých dimenzí a lze se na něj dívat různou optikou, o což se společně pokusíme. Zachycení sportu v právu může být velmi pestré, takže se budeme v tomto předmětu hledat spíše hlavní zásady platné v této oblasti ideálně napříč sportovními disciplínami

Je však zřejmé, že vzhledem k omezenému prostoru v rámci tohoto předmětu se nedostane úplně na vše, co si pod spojenými pojmy Sport a Právo dokážete možná představit. Koho by tato oblast nicméně dále zajímala, lze doporučit např. účast na Letní škole sportovního práva (HP4203, resp. HDPV0165) spolupořádané s Common Law Society, která má na rozdíl od tohoto předmětu opačný charakter. Tzn. zatímco tento základní předmět si klade za cíl především vymezit (pokud možno v průřezové a přehledové formě) hlavní právní problematiky ve sportu a seznámit Vás s nimi, Letní škola pak naopak směřuje k diskuzi nad nejrůznějšími aktuálními sportovními tématy, aniž by aspirovala na to, že jsou studenti systematicky poučeni o "sportovním právu" v celém jeho rozsahu.

Další možností, kde se mohou studenti, kteří se budou i po absolvování tohoto předmětu o právo ve sportu zajímat, je předmět Řešení sporů ve sportu v případových studiích (HP4205, resp. HDPV0171), kde se s dr. Janem Exnerem snažíme dále představit některá specifika právních vztahů ve sportu na konkrétních případech. 

Pro každou výukovou  hodinu naleznete v moodlu pár podkladů a/nebo otázek k zamyšlení se. Budu rád, pokud si před každou hodinou najdete chvíli času, abyste se s nimi alespoň rámcově seznámili, udělali si o nich přehled a zamysleli se nad nimi. 

K absolvování předmětu budete muset rovněž plnit určitou studijní povinnost (kontrolu studia), přičemž budete mít dvě možnosti, jak kurz absolvovat:

a) účastí v moot courtu (2 písemná podání a ústní část)

nebo

b) úspěšným absolvováním písemné zkoušky

 

Ad a) MOOT COURT

Pro ty z Vás, kteří o to projevíte zájem, bude možné absolvovat předmětem formou účasti v moot courtu pro studenty tohoto předmětu. Moot court obsahuje povinnost zpracovat 2 písemná podání (v rozsahu cca. 2-3 stran textu každé) a absolvovat ústní kolo (na poslední hodině 2.5.2023). 

Organizace moot courtu je vázána na dostatečný počet zájemců o tuto možnost. V případě vyššího počtu zájemců je možné, že bude moot court organizován ve formě vícečlenných týmů, jinak půjde o soutěžení jednotlivců.

 

Ad b) ZKOUŠKA

 Druhou alternativou, jak splnit tento předmět, je absolvování písemné zkoušky. Ta se bude sestávat z krátkých otevřených otázek (odpověď na cca. 2-3 řádky) a krátké eseje a/nebo fiktivního případu (odpověď na cca. 1 stránku u každé otázky, max. dvě otázky).



Anonymní hosté nemohou do tohoto kurzu vstupovat. Přihlaste se prosím.