Vážené studentky, vážení studenti,

předmět, na který jste se zapsali, se chystá zabývat propojením sportu a práva. Toto propojení má mnoho různých dimenzí a lze se na něj dívat různou optikou, o což se společně pokusíme. Zachycení sportu v právu může být velmi pestré, takže se budeme v tomto předmětu hledat spíše hlavní zásady platné v této oblasti ideálně napříč sportovními disciplínami

Je však zřejmé, že vzhledem k omezenému prostoru v rámci tohoto předmětu se nedostane úplně na vše, co si pod spojenými pojmy Sport a Právo dokážete možná představit. Koho by tato oblast nicméně dále zajímala, lze doporučit např. účast na Letní škole sportovního práva (HP4203, resp. HDPV0165) spolupořádané s Common Law Society, která má na rozdíl od tohoto předmětu opačný charakter. Tzn. zatímco tento základní předmět si klade za cíl především vymezit (pokud možno v průřezové a přehledové formě) hlavní právní problematiky ve sportu a seznámit Vás s nimi, Letní škola pak naopak směřuje k diskuzi nad nejrůznějšími aktuálními sportovními tématy, aniž by aspirovala na to, že jsou studenti systematicky poučeni o "sportovním právu" v celém jeho rozsahu.

Další možností, kde se mohou studenti, kteří se budou i po absolvování tohoto předmětu o právo ve sportu zajímat, je předmět Řešení sporů ve sportu v případových studiích (HP4205, resp. HDPV0171), kde se s dr. Janem Exnerem snažíme dále představit některá specifika právních vztahů ve sportu na konkrétních případech. 

Pro každou výukovou  hodinu naleznete v moodlu pár podkladů a/nebo otázek k zamyšlení se. Budu rád, pokud si před každou hodinou najdete chvíli času, abyste se s nimi alespoň rámcově seznámili, udělali si o nich přehled a zamysleli se nad nimi. 

Vzhledem k tzv. hybridnímu jaru a velikosti naší skupiny budou též výukové hodiny nahrávány na Youtube, přístup k nim naleznete pod tímto odkazem: LS 2022 - Sportovní právo - YouTube.

K absolvování předmětu budete muset rovněž plnit určitou studijní povinnost (kontrolu studia), přičemž budete mít dvě možnosti, jak kurz absolvovat:

a) účastí v moot courtu (2 písemná podání a ústní část)

nebo

b) zpracováním závěrečné eseje

 

Ad a) MOOT COURT

Pro ty z Vás, kteří o to projevíte zájem, bude možné absolvovat předmětem formou účasti v moot courtu pro studenty tohoto předmětu. Moot court obsahuje povinnost zpracovat 2 písemná podání (v rozsahu cca. 2-3 stran textu každé) a absolvovat ústní kolo (na poslední hodině 3.5.2022). 

Organizace moot courtu je vázána na dostatečný počet zájemců o tuto možnost. V případě vyššího počtu zájemců je možné, že bude moot court organizován ve formě vícečlenných týmů, jinak půjde o soutěžení jednotlivců.

 

Ad b) ZPRACOVÁNÍ ZÁVĚREČNÉ ESEJE

 Druhou alternativou, jak splnit tento předmět, je zpracování písemné eseje, k čemuž bližší informace naleznete zde:

1.    Rozsah: 7-10 normostran vlastního textu (1800 znaků včetně mezer na stránku)

2.    Termín odevzdání: nejpozději do 1.9.2022 (možno i průběžně dříve)

3.    Forma odevzdání: vytištěné na podatelnu PF (na mé jméno), popř. osobně na PF v kanceláři č. 118.

4.    Obsah eseje: Vámi zvolené téma, které se týká propojení sportu a práva (možno se zabývat normami národního práva, mezinárodního či evropského práva nebo normami určité sportovní asociace, popř. rozhodovací praxí určitých orgánů atp.). Téma by skutečně mělo umožnit nějaké Vaše právní zamyšlení se či analýzu, esej by neměla být nějakého bulvárního či ryze zpravodajského charakteru. Jde o akademickou práci.

5.    Formální požadavky na esej: jak již shora uvedeno, samotná esej by měla mít 7-10 normostran vlastního textu (tj. do rozsahu se nepočítají např. obsah, seznam zdrojů atp., které je však do práce též vhodné uvést). Je zcela v pořádku, pokud budete pracovat s nějakými prameny, případně budete přímo ve své práci citovat jiné autory/dokumenty/rozhodnutí atp. Vždy je však nezbytné, abyste citované pasáže zřetelně „odlišili“ od svého vlastního textu a do poznámky pod čarou uvedli citovaný zdroj. Obdobně i když se volně inspirujete nějakým jiným pramenem, je to naprosto v pořádku. Přesto i Vaše vlastní pasáže, které jsou inspirovány jiným zdrojem, by měly být spojeny v poznámce pod čarou (není-li to přímo v textu) s odkazem na zdroj Vaší inspirace.