Výuka předmětu v semináři navazuje na přednášky, které se konají dle rozvrhu každou středu (10,00-12,00). V seminářích každý z učitelů vede práci studentů tak, aby si osvojili pojmový aparát, teoretické koncepce vědy o státu, společnosti a o postavení jednotlivce. Státověda je vyučována na katedře v návaznosti a  v rámci výuky ústavního práva. V současných podmínkách omezené kontaktní výuky bude obsah  přednášek jednotlivými vyučujícími poskytnut nástroji dálkového  přenosu a výuka v seminářích bude vedena online v aktuálním čase podle rozvrhu. Podrobnosti k přístupu do konferenčních místností sděluje každý vyučující pro svou skupinu studentů.

Kontrola studia (zkouška) se koná ve zkouškovém období. Forma zkoušení (prezenční nebo distanční) bude přizpůsobena podmínkám, které budou včas studentům oznámeny. Písemná zkouška se standardně sestává z osmi otevřených otázek bodovaných v souhrnu 18 body ( s hodnocením odstupňovaným takto:18-16 b: 1, 15-13b:2, 12-10b:3, 9 b a méně: neprospěl/a). Studenti, kteří podle hodnocení vedoucího semináře prokázali výjimečnou a výbornou aktivitu ve studijní přípravě, mohou získat dva body tzv. bonifikaci, která se započítává do výsledku bodového hodnocení písemné zkoušky.

Rozvrh přednášek je zveřejněn na SIS katedry ústavního práva. Rozvrh programu seminářů vedou jednotliví vedoucí seminářů (učitelé)