Stručný popis práce s Moodle

Stránky: Univerzita Karlova, Právnická fakulta
Kurz: Základní práce s Moodle
Kniha: Stručný popis práce s Moodle
Vytiskl(a): Nepřihlášený host
Datum: Středa, 8. května 2024, 10.18

1. Úvod

Aplikace Moodle vám nabízí celou škálu nástrojů pro správu výuky na vašich kurzech. Můžete zde zveřejňovat studijní materiály, zakládat a provádět testy , komunikovat se svými studenty na vašich kurzech a další. 

Ve stávající podobě jsou data kurzů zde synchronizována z dat v SIS (Studijním informačním systému). Tato jednosměrná (ze SIS do Moodle) synchronizace probíhá dvakrát denně a to vždy v poledne a o půlnoci. Během této synchronizace se automaticky zapisují studenti dle toho, jak jsou zapsáni v SIS. 

Ruční úpravou nastavení kurzu lze docílit toho, aby se na kurz mohli zapsat navíc i další studenti sami.

Studenti, kteří se odhlásí, v kurzu zůstávají, ale kurz se jim znepřístupní. V případě jejich opětovného zapsání proto zůstanou zachována veškerá data, která se k nim vztahují.

Původní kurzy byly přesunuty do kategorie Ostatní kurzy. Do nového kurzu je možné ze starého kurzu přenést data. Stačí v novém kurzu zvolit možnost Importovat.

Následující kapitola: zveřejnění kurzu (obrázky jsou pouze ilustrační).


2. Zveřejnění kurzu

Pro to, aby se váš kurz začal studentům po přihlášení zobrazovat, je potřeba ho nejprve tzv. zpřístupnit. To provedete následovně: V kategorii Předměty 2016/17 ZS vyberete ze svých kurzů ten, který hodláte zpřístupnit studentům, a v sekci Upravit nastavení přepnete volbu Viditelný ze Skrýt na Ukázat. V tento okamžik začnou mít kurz přístupní všichni studenti, kteří mají zapsán daný rozvrhový lístek v SIS. Předpokladem je, že jsou v SIS u daného rozvrhového lístku nastaveni správní vyučující a přihlášeni studenti, kteří kurz skutečně navštěvují. V opačném případě se obraťte na sekretářku nebo tajemníka katedry. Právo na zapsání studenta na rozvrhový lístek v SIS má také vyučující.

Následující kapitola:  Zveřejnění studijních materiálů


Výběr kurzu


Zveřejnění kurzu



3. Zveřejnění studijních materiálů

Jednotlivé kurzy jsou rozděleny dle šablony na jednotlivé výukové týdny (toto dělení není pevné, můžete si ho přenastavit dle libosti, a to i tak, že nemusí odpovídat jednotlivým výukovým týdnům). Tyto intervaly jsou pouze orientační, třídění, počet či pojmenovávání jednotlivých složek je na vás.

Krok 1: zapnout režim úprav 



Krok 2: manuálně vybrat typ přidávaného obsahu nebo jednoduše přetažením souboru na tuto sekci (příklad)


výsledkem čehož je: